Selecteer een pagina

Op zaterdag 9 oktober organiseert Stichting Stadslandbouw Brandevoort in samenwerking met Stichting Struikroven een Struikroofdag. Buurtbewoners, vrijwilligers en organisaties stropen de mouwen op om samen planten redden van de sloop. 

In Brainport Smart District zal in het najaar een woning gesloopt worden dat plaats moet maken voor de Wijk van de Toekomst. In Nederland wordt nog steeds al het bestaande groen in voor- en achtertuinen vernietigd bij sloop, renovatie of nieuwbouw. Tijdens de Struikroofdag wordt zoveel mogelijk groen gered van de pletwals, zodat dit een tweede leven kan krijgen in de omliggende wijk. 

Voor de Struikroofdag zijn buurtbewoners, bedrijven en organisaties uitgenodigd om zelf planten en struiken te komen roven uit de prachtige groene tuin rondom deze woning. “Ons doel is om zoveel mogelijk groen te hergebruiken. De planten worden teruggeplaatst in de tuinen van de bewoners uit Brandevoort, bij de eerste tijdelijke woningen in Brainport Smart District en in een logeertuin waar de planten tijdelijk worden opgeslagen, de Roverstuin”, aldus Ralf Fleuren van Stichting Stadslandbouw Brandevoort. 

Struikroven is een uit de hand gelopen buurtinitiatief uit Eindhoven. Inmiddels wordt de stichting in opdracht van gemeenten, woningcorporaties en sloopbedrijven ingezet om samen met buurtbewoners bestaand groen te redden van de sloop bij renovatie of nieuwbouw. “Struikroven is een originele start van een wijkreconstructie of nieuwbouwproject. We weten uit ervaring dat groen verbindt en dus zorgt voor meer sociale verbindingen in een wijk. Het is een activiteit waar jong en oud aan mee kan doen, zelfs als je geen groene vingers hebt. Het geeft bewoners op een laagdrempelige manier een handelingsperspectief om zelf iets te doen aan behoud van biodiversiteit, duurzaamheid en circulariteit. En, het is goed voor de portemonnee! De volwassen planten en struiken hebben weer en wind doorstaan, dus ze zijn je dankbaar dat ze een tweede leven krijgen’’, aldus Annelous Fleuren-Drijver van Struikroven. 

Het idee is dat in de slimme wijk, waar nog volop gebouwd gaat worden, zoveel mogelijk groen behouden blijft. Dat is goed voor de lokale biodiversiteit én voor de portemonnee. Circulariteit een van de speerpunten van Brainport Smart District. Met deze activiteit wil Stichting Stadslandbouw Brandevoort een start maken met wat hopelijk de toekomstige Stadsboerderij kan gaan doen.