Selecteer een pagina

De klimaatcrisis raakt ons allemaal. Maar de gevolgen van de klimaatcrisis zijn niet voor iedereen gelijk. Volgens onderzoeken zijn de gevolgen voor kinderen en hun (nabije) toekomst het allergrootst. Een direct gevolg is de toename in kansenongelijkheid. Maar ook het recht om in een groene en duurzame leefomgeving op te groeien, is geen vanzelfsprekendheid meer. Kinderen zijn nog nooit zo ver van de natuur verwijderd geweest als nu.

Natuurervaring opdoen

En dat is doodzonde, want kinderen hebben de natuur hard nodig voor hun ontwikkeling. Door het verdwijnen van die groene leefomgeving missen kinderen steeds vaker natuurervaringen. En die natuurervaringen zijn ontzettend belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat die natuurervaringen een grote invloed hebben op de motorische, cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling. Veel natuurervaringen opdoen leidt op latere leeftijd bovendien tot een positievere houding ten opzichte van natuur en milieu. Het maakt van bewuste kinderen bewuste volwassenen. En laten we die nou net nodig hebben voor alle klimaatuitdagingen waar we als maatschappij voor staan! Werk aan de winkel dus. 


Groene Revolutie

Tijdens de corona-crisis is heel duidelijk geworden hoe hard we de natuur nodig hebben voor ontspanning, recreatie en verwondering. Mede door de crisis zijn er een aantal initiatieven in een stroomversnelling gekomen om kinderen dichter bij de natuur te brengen. 

Zo is er een ware Groene Revolutie gaande, geïnitieerd door IVN Natuureducatie. Een initiatief om alle schoolpleinen in Nederland te vergroenen om op die manier de natuur dichter bij de kinderen te brengen. Schoolpleinen met zand, water, bomen, struiken en natuurlijke speelmaterialen. Een plein waar in ieder geval 50% van de oppervlakte een natuurlijk karakter heeft en er ruimte is voor speelgroen, eetbaar groen en educatief groen. Ruimte voor meer buitenles en meer natuurervaringen. Een goede ontwikkeling die ook in Brabant steeds meer wordt omarmd. 

5 tips omgeving Helmond

Maar wat kun je zelf doen om kinderen meer natuurervaringen te gunnen? Het is voor de hand liggend. Ga de natuur in! Die is dichterbij dan je denkt. Je hoeft niet de wildernis in. Stampen door de plassen, lieveheersbeestjes spotten in het park, een slinger maken van herfstbladeren. Ben je op zoek naar een uitje in de omgeving? Gebruik dan zeker deze 5 tips:

  1. Beleef avonturen op het Katoenpad of op de Molenweide in het bos van Mierlo.
  2. Zoek kabouters op het kabouterpad op de Strabrechtseheide bij het Heidecafé in Heeze en klim in de klimboom.
  3. Plant een heus inheems bos op tuinformaat door een Tuiny Forest aan te schaffen via IVN Natuureducatie. Goed voor het klimaat en het afvoeren van water. 
  4. Maak een wandeling door het Warandepark en prik direct het zwerfafval op. Goed voor de motoriek, bewustwording en beweging! Maar pas op: het werkt verslavend…
  5. Loop het blotevoetenpad in het Toon Kortoomspark in Deurne. Een belevenis voor jong en oud waar je echt even uit je comfort-zone komt. 


Geschreven door: Annelous Fleuren van KlimaatJuf https://www.klimaatjuf.nl/