Selecteer een pagina

Natuurgids worden is in jezelf investeren door opleidingen te volgen en ervaring op te doen.  Het is niet even-een-opleiding-doen. Daarom is Natuurgidsen opleiden (NGO) opgezet als een flexibele opleiding met verschillende individuele keuzemogelijkheden.

De Natuurgidsenopleiding leidt natuurliefhebbers op tot brede IVN-natuurgids, die allerlei educatieve activiteiten kan verzorgen. Door te leren om verschijnselen en processen in de natuur waar te nemen, samenhangen te zien en inzicht te krijgen in de waarde van de natuur voor mens en samenleving. Door vaardigheden op te doen om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden. Bovendien leer je tijdens de NGO de eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden.

Aan het einde van de opleiding heb je veel natuurkennis en ben je in staat om de kennis en enthousiasme voor de natuur in het algemeen en voor die in de omgeving van Apeldoorn in het bijzonder, aan anderen over te dragen. 
De opleiding wordt afgesloten met het officiële diploma IVN Natuurgids.

Deze kaderopleiding van het IVN duurt ongeveer 1 jaar en 9 maanden, start in januari 2022 en is bedoeld voor iedereen die zich actief wil inzetten voor de natuur. 

In 4 blokken (thema’s) met ongeveer 60 lessen doe je kennis en vaardigheden op om “groene” activiteiten te organiseren en te begeleiden. 

Focus tijdens deze cursus gaat uit naar hart, hoofd en handen. Behalve genieten van de natuur, leer je meer over plant, dier en landschap maar ben je ook regelmatig praktisch bezig. 

Om de week heb je op de dinsdagavond theorie en op de zaterdagochtend praktijkles of excursie.

De opleiding vraagt om veel eigen inzet, in totaal moet je inclusief lessen en excursies denken aan zo’n 6 uur per week studiebelasting. 

Heb je interesse? Informeer dan bij de contactpersoon van je eigen afdeling. 

Een informatieavond over deze natuurgidsenopleiding volgt nog eind september dit jaar (onder voorbehoud i.v.m. corona), op locaties van de deelnemende afdelingen. Meld je wel van tevoren aan voor deze informatieavond.

IVN Geldrop, IVN Heeze-Leende, IVN Nuenen, IVN Helmond, IVN Laarbeek, IVN Asten-Someren

Meer inhoudelijke informatie over deze opleiding kun je ook terugvinden op de site van het landelijke IVN. 

https://www.ivn.nl/natuuracademie/natuurgidsenopleiding

Contactpersoon voor IVN Helmond is Marjon van Wijk.

Voor meer informatie: marjonvwijk@hotmail.com of 06-42885075