Selecteer een pagina

Maria Haenen – van den Bosch is voorzitter van Groei & Bloei Helmond en omstreken en woont in Mierlo. Ze zet zich al jaren met veel plezier in als vrijwilliger. In dit artikel stellen we haar 7 vragen over haar vrijwilligerswerk, met als doel te laten zien wat de kracht van vrijwilligerswerk voor haar en anderen is.

Geschreven door Ralf Fleuren van Stichting Stadslandbouw Brandevoort.

1. Wat voor vrijwilligerswerk doe jij?

Ik ben voorzitter van Groei & Bloei Helmond en omstreken sinds 2012. Bestuurslid sinds 2009 en voorzitter sinds 2012. Ik was al lang lid van Groei & Bloei en in de nieuwsbrief stond dat de vereniging opgeheven zou kunnen worden omdat ze geen bestuursleden konden vinden, terwijl de vereniging 110 jaar bestond (in 2024 125 jaar). Dat vond ik zonde, dus nam ik contact op. Ik zag mijn bijdrage in het aandragen van nieuwe ideeën om de vereniging nieuw leven in te blazen. Zo ben ik in deze bestuursfunctie gerold. Later heb ik samen met Ria van Mierlo het bestuur gevormd in de rollen van secretaris en voorzitter. Daarnaast regel ik excursies en lezingen.

2. Wat is de allereerste vrijwilligerstaak die je ooit hebt gedaan en hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

Dat was mantelzorger voor mijn moeder, ooms en tantes die geen kinderen hadden. De laatste was een tante waar ik 10+ jaar mantelzorger voor was. En op het laatst ook voor mijn man, die inmiddels overleden is. Vroeger had ik naast mijn baan van 40 uur geen tijd voor vrijwilligerswerk, tegenwoordig heb ik er wel tijd voor nu ik gepensioneerd ben.

Ik werkte vroeger bij Philips in de lichtdivisie als customer consultant, ik gaf voorlichting op het gebied van verlichting in binnen en buitenland, en ik trainde mensen die dat werk ook gingen doen.

3. Welke talenten zet jij in voor het vrijwilligerswerk dat je doet?

Ik zeg altijd, ik kan maar twee dingen: praten en schrijven. Daar heb ik mijn kost mee verdiend en dat zet ik ook in voor de vereniging. Als voorzitter sta je op de voorgrond en vaak voor publiek, wat ik ook in mijn werk gedaan heb. Dat vind ik leuk om te doen. Stukken schrijven voor de vereniging of het natuurplatform, dat zijn de taken die ik meestal doe.

Mijn moeder had al een heel grote tuin en daar heb ik veel van geleerd. Mijn man was tuintechnicus en die heeft mij geholpen de wetenschappelijke namen van de planten te leren. Van mijn man heb ik enorm veel geleerd. Mijn zwager was hovenier en die heeft mij na het overlijden van mijn man veel geholpen. Dat leren vind ik ook heel leuk, ik heb er altijd veel over gelezen. Het magazine van Groei & Bloei spit ik van voor tot achter door.

4. Wat is het ‘salaris’ dat jij krijgt voor het vrijwilligerswerk?

Het plezier, ik vind het leuk om te doen. En de contacten die je opdoet, je leert veel mensen kennen en dan gaat er weer een nieuwe wereld voor je open. Die mensen passen bij mijn interessegebieden en dat is leuk. De vereniging loopt nu ook weer heel goed met een prima bestuur en dat geeft ook voldoening.

5. Wat is de leukste reactie die je van iemand hebt gehad op jouw vrijwilligerswerk?

Dat ik veel plantenkennis heb, en dat mensen dat waarderen en zien. Dat is het resultaat van 40 jaar tuinieren, leren en ervaring opdoen.

6. Wat voor mensen zou jij ook aanraden dit vrijwilligerswerk te doen? Voor wie is het ook een aanrader?

Voor mensen die naast hun werk tijd hebben maar ook mensen die klaar zijn met werken en denken wat nu? Er is nog zoveel leuks te doen en te ervaren en verenigingen te helpen door je kennis en ervaring in te brengen.

Wij hebben bijvoorbeeld een coachingsproject gewonnen van de Rabobank. Wij moesten als vereniging een pitch inleveren, die heb ik geschreven en we werden uitgenodigd voor een speciale avond. Op een avond werden er zes gekozen die moesten pitchen en wij wonnen. We kregen een coachingstraject met Liselore van Dijkhuizen van zes sessies. We gaven ons doel aan om meer jongere leden te werven. Tijdens de sessies kwamen we erachter dat we juist ook meer naar de vitale gepensioneerden moesten kijken, daar hebben we nieuwe kansen ontdekt. Zij hebben tijd en willen wel helpen en hebben geweldige capaciteiten.

7. Welke tip heb je voor andere mensen die vrijwilligerswerk doen?

Stap over de drempel heen om het eens te proberen en schroom niet om je kennis en talenten te delen. Zeker mensen met technische beroepen zijn enorm welkom bij verenigingen en stichtingen. Al heb je maar een paar uurtjes, ga eens kijken en probeer het eens keer.